dimarts, 21 de maig del 2013

Diumenge de Pentecosta 2013


Amics!

Després d'unes setmanes d'aturada de les publicacions del blog, agafem el ritme de nou amb el comentari del que va ser la celebració del passat dissabte. Per la nostra comunitat, va ser un dia especial: en primer lloc perquè vam ser testimonis del bateig de la Sonalika ( membre del CIM i assistent habitual a les misses dels dissabtes) i, en segon lloc, perquè la comunitat Berchmans va compartir amb tota la comunitat la seva alegria per la celebració dels seus 25 anys de compromís CVX. Des d'aquí, felicitats a tots!

PREVERE: Jaume Flaquer

MÚSICS: Xavi Casanovas ( trompeta), Carme Grimalt,Xavi Matabosch, Toni Matabosch, Ignasi Canela ( guitarres) i una servidora als cants.

HOMILIA ( transcrivim textualment):Avui celebrem la festa de l'Esperit Sant, Pentecosta. Amb aquesta festa acabem el temps de la Pasqua. I enmig d’aquesta festa Sonalika, de mitjans de l’esplai Cim, serà batejada. Fer coincidir les dues coses té ben de sentit perquè l’Esperit Sant és especialment invocat durant el baptisme.
Però l'Esperit Sant, qui és? Com és? Què podem dir d'ell? Com actua en el món, en nosaltres, en les nostres vides?

Crec que l'Esperit Sant fa tres coses:

1. Té la missió de transformar, transformar les coses i persones.
2. Té la missió de fer-nos diferents els uns de les altres pels seus dons i de “dispersar-nos” enviant-nos a la missió.
3. Té la missió d'unir-nos.

1.Té la missió de transformar, principalment les persones. Ens transforma des de dintre perquè siguem com Jesús. Aquesta transformació té sempre, una direcció, un sentit: Crist. L'Esperit Sant sempre cristifica, sempre ens fa semblants al Crist. I ho fa des de dintre. El text d’avui ens diu que l’Esperit s’uneix al nostre esperit i ens fa cridar “Abba Pare”. Aquesta era precisament la manera de Jesús de dirigir-se a Déu. Per això l’Esperit fa que nosaltres pronunciem les mateixes paraules que Jesús, les que ell emprava per pregar. Es a dir, fa que tinguem amb el Pare la mateixa relació que ell.
L’Esperit Sant també transforma les paraules de la Bíblia. Sense l'Esperit Sant, la Bíblia és un llibre mort. Les paraules són buides i mortes. Sense l'Esperit Sant la història de Jesús, pertany només al passat. Sense l'Esperit Sant, la Bíblia és un llibre èpic del passat. Però per ell les lectures es converteixen en Paraula de Déu, ve a la vida.
Per la funció de transformar, l’Esperit és esmentat en tots els sagraments. En l’eucaristia, per exemple, l’Esperit que transforma el pa i el vi en el Cos i la Sang de Crist.

2.La segona funció de l'Esperit Sant és diferenciar-nos per poder ser enviats a tot arreu. D’aquesta manera, cadascú té un lloc en el món, té una missió que si ell no l’acompleix es quedarà sense fer, perquè cadascú està en una posició única: està en un lloc i en un temps únics. Les diferències entre nosaltres no ens han d’espantar, fins i tot aquelles que signifiquen idees d’Església diferents: les podem aprofitar com a oportunitat per arribar a llocs únics. Els fets dels apòstols ens diuen: “Els sentien parlar en llengües diverses” i així van poder arribar a totes les nacions.

3.La tercera funció és la d’unir-nos. A causa de la diversitat creada per l'Esperit la unitat de l'Església podria veure’s compromesa. Molts dels problemes a l'Església i el món són causats de la diversitat: diversitat de països, llengües, cultures, formes de ser. L'Esperit ens uneix tot i la diversitat. L'esperit evita que la diversitat trenqui el grup, i això ho fa donant-nos un “aire de família”, un aire com el de Jesús.


Que l'esperit que avui baixa sobre nosaltres, ens transformi, ens ompli dels seus dons i ens uneix. Especialment la Sonalika que avui bategem.

Bona setmana a tots!

Montse