dilluns, 28 de juliol del 2014

TRANSPIRINENCA SOCIAL I SOLIDÀRIA 2014

TSS: UN PROJECTE SOCIAL


Caminar sota el sol o la pluja,  pujar un cim, banyar-se a un llac glaçat, contemplar una posta de sol, sentir-se cansat però satisfet, perdre’s i tornar a trobar el camí...
Llargues hores de silenci, meditació i hores de compartir experiències.
La muntanya ens dóna allò que no trobem enlloc més en la nostra vida quotidiana: temps, silenci, pau.
A la muntanya no hi caben les aparences, les disfresses o els amagatalls, cadascú és qui és, autènticament, sense embuts.
És per això que la muntanya és una escola de vida que ens transforma i enforteix.
El Mohit, el Shahid, la Polina i el Mamadou, i molts altres nois en risc d’exclusió social del casal d’infants del Raval i altres organitzacions han experimentat aquesta transformació durant aquest estiu. Han fet la Transpirinenca Social i Solidària, liderada per l’Ignasi de Juan-Creix i la Fundació Formació i treball acompanyats per tots aquells que hem tingut oportunitat de fer-ho durant alguns dies.
Junts han viscut els 42 dies de travessa dels Pirineus, una experiència de superació , esforç i solidaritat. 800 Km caminant que els han fet millors persones, més madurs i més savis.
La TSS va començar el 15 de juny a  Hondarribia i va acabar el 25 de juliol al Cap de Creus, recorrent tot el Pirineu per segon any consecutiu amb l’ambició de ser una escola d’inclusió social. L’objectiu de 50  nois, 50 professionals i 50 empreses o institucions ha estat superat amb escreix: 80, 80 i 80. Un èxit de participació en tots els sentits!

Una iniciativa personal, un projecte social, una realitat transformadora feta possible gràcies a la tenacitat i persistència del seu líder. 

Eulàlia Serra

dimarts, 1 de juliol del 2014

EUCARISTIA 21 DE JUNY - CLOENDA

Aquest passat dissabte vam tancar el curs 2013-14 al Casal. Va ser una eucaristia molt sonada que comptava amb moltes realitats per celebrar. Primer de tot els 90 anys de la Carme Ysó, que presidia a primera fila, una dona que molts de la casa coneixeran doncs va estar durant molts anys treballant al Casal per les CVX. L'Ignasi Vila, jesuïta, en va fer una bona ressenya biogràfica i se la veia més que contenta de celebrar el seu aniversari amb tanta gent. Segon, celebràvem els 25 anys de casats de la Núria i el Fèlix, van voler-ho compartir amb nosaltres, donat que la Núria dirigeix sovint els cants a l'eucaristia del Casal i les seves filles participen dels grups d'UL. En donava fe en Pep Mària, jesuïta, que va concelebrar juntament amb el Joaqui Salord i l'Ignasi. El Joaqui ens recordava també que aquest mateix dissabte, dia de Sant Lluís Gonzaga, la Companyia culminava un procés de treball entre les diferents províncies espanyoles, de resultes del qual hi haurà, a partir d'ara, un única província jesuítica a tota España. Aquell mateix matí s'havia celebrat una eucaristia amb el Pare General, Adolfo Nicolàs, a Madrid del qual en destacaven la seva crida a viure la vida amb un "gran sentit de l'humor". Per últim, ens acompanyava musicalment la fantàstica i nombrosa coral de Twocats pel Gospel. Com acostumen a fer cada final de curs, van voler venir a compartir amb nosaltres una eucaristia plena de música i sobretot molta energia, moguda per un esperit compartit entre tots els que formem part del Casal.


La litúrgia ens convidava a celebrar el dia de Corpus, i en Pep Mària, que va fer la homilia, va anar posant com a exemple tanta celebració i tanta vida com a un signe del cos de Crist, que es dóna i reparteix sense mesura.

Com podeu imaginar, l'eucaristia va ser llarga i viscuda (arribant a l'hora i mitja). Ens tornarem a retrobar tota la família ignasiana per engegar el curs  el dia 9 de setembre a l'Església de Casp i celebrar junts Sant Pere Claver. Les eucaristies al Casal es reprendran el dissabte 13 de setembre.
(Xavier Casanovas).