divendres, 15 d’abril del 2011

Informe 5è diumenge de Quaresma

Estimats!

Com podeu observar, aquesta setmana l'informe arriba més que tard! Però ,fins i tot així, m'ha semblat que no podíem interrompre aquest costum tan preciós de publicar el ressò de la nostra celebració en comunitat. El tancament de trimestre no m'ha deixat massa espai per respirar i, de vegades, malgrat no sigui el més adequat, acabem omplint el temps amb les urgències deixant una mica de banda el que és important. Ho sento! Ni que sigui tard, aquí ho teniu! I seguim convidant a qui vulgui a fer aquests informes!! No hi ha problema, al revés!

Dissabte passat, cinquè diumenge de Quaresma, vam poder comptar amb una quarentena de joves de 3r i 4t ESO que havien estat fent una tarda de voluntariat i vam fer presents els amics del CIM que estaven fent la darrera sortida del curs i les ordenacions diaconals que s'estaven celebrant a Madrid. Com sempre, comunitat ben reunida al voltant del Crist, malgrat els compromisos ens separin geogràficament.

Aquí l'informe:

PREVERE: Lau Balanzó
MÚSICS: Xavi Casanovas i Núria Monteis ( guitarres) i una servidora als cants.
LECTURES:

Ez 37,12-14
12 Doncs bé, profetitza i digues-los de part meva: "Això us anuncia el Senyor, Déu sobirà: Mireu, jo obriré els vostres sepulcres, us en faré sortir i us faré tornar a la terra d'Israel. 13 Llavors, poble meu, quan obriré els vostres sepulcres i us en faré sortir, sabreu que jo sóc el Senyor. 14 Posaré el meu esperit dins vostre, recobrareu la vida, i us establiré a la vostra terra. Llavors sabreu que jo, el Senyor, ho he anunciat i ho he complert. Ho dic jo, el Senyor."

Rm 8,8-11
Per això els qui viuen d'acord amb els desigs terrenals no poden plaure a Déu.
Ara bé, vosaltres no viviu d'acord amb els desigs terrenals, sinó d'acord amb l'Esperit, perquè l'Esperit de Déu habita en vosaltres, i si algú de vosaltres no tingués l'Esperit de Crist, no seria de Crist. 10 Però si Crist està en vosaltres, encara que el vostre cos hagi de morir per culpa del pecat, l'Esperit us dóna la vida, ja que Déu us ha fet justos. 11 I si habita en vosaltres l'Esperit d'aquell qui va ressuscitar Jesús d'entre els morts, també, gràcies al seu Esperit que habita en vosaltres, aquell qui va ressuscitar el Crist d'entre els morts donarà la vida als vostres cossos mortals.

Jo 11,1-45 
Un home que es deia Llàtzer estava malalt. Era de Betània, el poble de Maria i de la seva germana Marta. Maria era la qui va ungir el Senyor amb perfum i li eixugà els peus amb els cabells. Llàtzer, el malalt, era el seu germà.
Les dues germanes enviaren a dir a Jesús:
--Senyor, aquell que estimes està malalt.
Jesús, en sentir-ho, digué:
--Aquesta malaltia no portarà a la mort, sinó a la glòria de Déu: per ella el Fill de Déu serà glorificat.
Jesús estimava Marta i la seva germana i Llàtzer. Però quan va sentir que Llàtzer estava malalt, es va quedar encara dos dies al lloc on era. Després digué als deixebles:
--Tornem a Judea.
17 Quan Jesús arribà, va trobar que Llàtzer ja era al sepulcre des de feia quatre dies. 20 Quan Marta va saber que Jesús arribava, sortí a rebre'l. Maria es quedà a casa. 21 Marta digué a Jesús:
--Senyor, si haguessis estat aquí, no s'hauria mort, el meu germà. 22 Però, fins i tot ara, jo sé que Déu et concedirà tot el que li demanis.
23 Jesús li diu:
--El teu germà ressuscitarà.
24 Marta li respon:
--Ja sé que ressuscitarà en el moment de la resurrecció, el darrer dia.
25 Li diu Jesús:
--Jo sóc la resurrecció i la vida. Qui creu en mi, encara que mori, viurà; 26 i tot aquell qui viu i creu en mi, no morirà mai més. ¿Ho creus, això?
27 Ella li respon:
--Sí, Senyor: jo crec que tu ets el Messies, el Fill de Déu, el qui havia de venir al món.
33 Quan Jesús veié que ella plorava i que ploraven també els jueus que l'acompanyaven, es va commoure interiorment i es contorbà. 34 Llavors preguntà:
--On l'heu posat?
Li diuen:
--Senyor, vine i ho veuràs.
35 Jesús començà a plorar. 36 Els jueus deien:
--Mireu com l'estimava.
37 Però alguns replicaren:
--Ell, que va obrir els ulls al cec, ¿no hauria pogut fer que aquest home no morís?
38 Jesús, commogut altra vegada, va arribar al sepulcre. Era una cova tancada amb una llosa.
39 Jesús digué:
--Traieu la llosa.
Marta, la germana del difunt, li diu:
--Senyor, després de quatre dies, ja deu fer fortor.
40 Li respon Jesús:
--¿No t'he dit que, si creus, veuràs la glòria de Déu?
41 Llavors van treure la llosa. Jesús alçà els ulls i digué:
--Pare, et dono gràcies perquè m'has escoltat. 42 Ja sé que sempre m'escoltes, però ho dic per la gent que m'envolta, perquè creguin que tu m'has enviat.
43 Havent dit això, cridà amb tota la força:
--Llàtzer, surt a fora!
44 I el mort sortí, lligat de peus i mans amb benes d'amortallar, i la cara lligada amb un mocador. Jesús els diu:
--Deslligueu-lo i deixeu-lo caminar.
45 Molts dels jueus que havien vingut a casa de Maria i veieren el que va fer Jesús, van creure en ell.

 HOMILIA: Us escric el que a mi em suscita l'homilia del Lau i la lectura de l'Evangeli. En aquest final de camí quaresmal sembla que s'anuncia una gran notícia: "jo obriré els vostres sepulcres". Serà que la Paraula ens prepara per viure la Passió del Senyor deixant entreveure ja que la mort en creu pren tot el seu sentit en la Resurrecció? i, com sempre, anem aprenent a llegir l'evangeli d'una manera nova, fixant-nos en detalls que sovint passen desapercebuts i que, en canvi, són interpel·lació pura. El Lau ens va convidar a fixar-nos en una paraula que apareix força vegades, en formes diferents: CREURE. Llàtzer ha mort; és l'amic estimat de Jesús. Les germanes de Llàtzer - Marta i Maria- senten gran desolació i, com faríem qualsevol de nosaltres, es pregunten "si haguessis estat aquí, això no hauria passat". Quantes vegades nosaltres, davant la malaltia i la mort, ens preguntem "com és possible?" " Quin sentit té?" " Què té a dir-nos Jesús davant d'això?". A mi m'agrada molt aquesta cita de Paul Claudel:“Ante la cruz de Jesús todavía quedan algunas nebulosidades. Pero al menos, hay algo que jamás podremos decirle a Dios: no conoces el sufrimiento. Y es que Dios no ha venido a suprimir el dolor, ni siquiera a explicarlo. Pero sí ha venido a llenarlo con su presencia. Por eso no digas nunca: ¡¡El sufrimiento existe, luego Dios no!! Di más bien: si el sufrimiento existe y Dios ha sufrido: ¿qué sentido le habrá dado al sufrimiento?” . Gran misteri,oi?  En qualsevol cas, Jesús ens demana creure i confiar!! I què és creure sinó arrencar de socarrel tot allò que infon la sospita en el nostre interior? Creure en Jesús fa renéixer a una vida nova; una vida que mai no podrem tastar si no ens ajudem, els uns als altres, a arrencar les cadenes que ens aferren a la nostra petitesa talment com Marta i Maria deslliguen les benes d'amortallar que portava Llàtzer i que no el deixaven caminar. Ara seré una mica "salvatge" però..no estem també nosaltres una mica morts? No estem lligats també de peus i mans amb benes d'amortallar? Jo crec que sí. El nostre pecat és el nostre lligam i, alhora, la nostra incapacitat de creure totalment. I no podem deslligar-nos sols. Ens necessitem i la comunitat esdevé, aleshores, el germà estimat que em fa obrir els ulls, renéixer de nou després del patiment i el calvari.  Seguim contemplant, doncs, aquest Crist en Creu i supliquem, als seus peus, que ens ensenyi a creure tal com ens demana. I encara una altra cita ben preciosa:“El hombre, además del coche, del televisor, del móvil, y de una discreta colección de ídolos, posee en la profundidad de su ser algo muy precioso: la marca de fábrica, la cicatriz de Dios”.(Alexandro Pronzato). Busquem doncs aquesta cicatriu; reconeguem-la; acceptem-la...aquell qui la descobreixi intensament serà capaç de començar a caminar deslliurat de les seves benes d'amortallar.

I, com a proposta, la pregària que vam resar junts davant del Crist en creu il·luminat:

RECOBRAREU LA VIDA

5è DIUMENGE DE QUARESMA
Buscant la vida hem acabat morint;
seguint els nostres camins hem acabat tancats en un sepulcre.
Però, Tu, Senyor de la Vida, surts de nou a buscar-me.
I puc sentir ferma la teva veu: “Traieu la llosa!”
Sento el teu crit que em guia i diu: “Surt fora!”
Senyor, Tu ens fas sortir dels llocs de mort on (mal)vivim
i ens fas tornar a la Terra d´on som.
Poses el teu Esperit dins nostre i ens fas RECOBRAR LA VIDA.
Gràcies, Senyor!
Jo crec en TU!

PARAULES DE L´ESCRIPTURA PER MEDITAR
« Això us anuncia el Senyor, Déu sobirà : Mireu, jo obriré els vostres sepulcres, us en faré sortir i us faré tornar a la terra d´Israel. » (Ez 37, 12)

« Si Crist està en vosaltres, encara que el vostre cos hagi de morir per culpa del pecat, l´Esperit us dóna la vida, ja que Déu us ha fet justos. » (Rm 8, 10)

« Jo sóc la resurrecció i la vida. Qui creu en mi, encara que mori, viurà ; i tot aquell que viu i creu en mi, no morirà mai més. Ho creus això ? » (Jn 11, 25-26)

POSTMISSA: els joves de 3r i 4t ESO van compartir una estona de jocs i conversa ben agradable.

I ara, un avís!! DEMÀ, DISSABTE DIA 16, MISSA I BENEDICCIÓ DE RAMS AL CASAL, 19:30H. ( trobareu branques de llorer per a qui ho desitgi)

Fins demà!

Montse

1 comentari:

  1. Gràcies per la missa, gràcies per l'informe, gràcies per la fe compartida en comunitat! Ens trobem demà per entrar a Jerusalem amb els nostres rams i un cor obert al misteri de la Passió de Jesús!

    Alexis

    ResponElimina